Egészséges étel receptek 1.

Egészséges étel receptek 1.

HATMAGOS KOVÁSZOLT KENYÉR



HOZZÁVALÓK


  • 2,4 dl víz

  • 6 dkg fehér kovász (100% hidratáltságú, aktív)

  • 6 dkg rozskovász (100% hidratáltságú, aktív)

  • 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

  • 7,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

  • 17, 5 dkg fehér búzaliszt

  • 1 dkg só

  • A beáztatott magkeverékhez:

  • 8 dkg magkeverék (zabpehely, lenmag, chia mag, napraforgómag, fehér-és fekete szezámmag)

  • 1/2 dl víz


ELKÉSZÍTÉS

  1. A kézmeleg vizet (kb. 36 fokos) a dagasztó tálba öntjük. Hozzáadjuk a kovászokat, majd eldolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a liszteket és dagasztani kezdjük.

  2. Ha összeállt a tészta, hozzáadjuk a sót, és készre dagasztjuk a tésztát.

  3. Hozzáadjuk az áztatott magokat a tésztához. Nem dagasztjuk, csak belegyúrjuk őket a tésztába.

  4. Egy kiolajozott tálba tesszük a tésztát, lefedjük, majd 30 percig pihentetjük.

  5. Olajozott deszkán a tésztát kihúzzuk, majd meghajtogatjuk és feltekerjük, mint a kakaós csigát. Visszatesszük a tálba további 30 percet pihenni.

  6. A 30 perc lejárta után ezt újra megismételjük, és ismét 30 percet pihentetjük. Ha lejárt, a tálban újra meghajtjuk, feltekerjük és 1 óráig pihentetjük.

  7. Lisztezett deszkára tesszük a tésztát, majd kenyeret formázunk belőle. Egy nedves konyharuhával bélelt tálba tesszük, majd beleforgatjuk a magkeverékbe. Szakajtóba tesszük a kenyeret, kb. 1 órát kelesztjük.

  8. A sütőt 250 fokra előmelegítjük a vaslábossal együtt. A kenyeret sütőpaprra borítjuk, bevágjuk, majd a sütőpapírral együtt a forró lábosba tesszük.

  9. Kb. 20 percig sütjük. 20 perc után levesszük róla a fedőt és 220 fokon kb. 20 percig sütjük.


Amennyiben bármely összetevőre kimutatott ételintoleranciánk van, bátran hagyjuk ki, és készíthető a többi összetevővel!!


#ételallergia #rozsliszt #puffadás #kenyérsütés #kenyér #emésztés #gyomorfájdalom #allergia #cukorbetegség #ételintolerancia #étkezés #egészség #természetes #zab

2 megtekintés
webpatikalogo (1).png